Het belang van ventileren en luchten

Het belang van ventileren en luchten

[:nl]Gedurende de COVID-19 pandemie zijn er vanuit het RVIM gerichte maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Inmiddels stagneert de tweede coronagolf, wat positieve vooruitzichten oplevert.

Echter moeten we waakzaam blijven om een derde coronagolf te voorkomen. Een gezond leefklimaat thuis en op de werkvloer voorkomt verdere verspreiding en/of uitbraken. Het belang van ventileren en luchten is essentieel gedurende de winterperiode. Voor publieke ruimtes, bedrijven en organisaties is het continue doorluchten van belang. In dit artikel houden we woonhuizen buiten beschouwing, wel geldt hier ook; ventileren en luchten.

Indien er twijfel ontstaat over een goed leefklimaat is het belangrijk om een meting te verrichten. Een CO2-meting geeft inzage in de CO2-waarde per ruimte, daarmee is CO2 een goede indicator voor de luchtkwaliteit. Een hoog CO2-niveau duidt aan dat er zich te veel mensen in één ruimte bevinden en/of dat het ventilatiesysteem niet toereikend is voor deze ruimte. Het kan ook voorkomen dat het ventilatiesysteem voldoet, maar niet goed ingeregeld is. Middels een CO2-meting krijgt u inzage in de CO2-concentratie, deze concentraties drukken we uit in drie klassen:

Wanneer de CO2-concentratie minder goed scoort, blijven aerogene langer in een ruimte aanwezig; een indicator dat de ruimte minder goed geventileerd is. Het is op het moment nog onduidelijk of aerogene een relevante rol spelen in verspreiding van het coronavirus. Wel is bekend dat aerogene een rol spelen in verspreiding van bacteriën en virussen. Het voorkomen van een hoge concentratie aan aerogene, maakt de kans van overdracht van bepaalde bacteriën of virussen kleiner.

Heeft u twijfels over een gezonde luchtkwaliteit in uw ruimte? De meest praktische oplossing die u direct kan ondernemen is het openzetten van ramen voor de aanvoer van verse buitenlucht. Indien er twijfel is over het bestaande ventilatiesysteem en/of de luchtkwaliteit, is Li-Tech uw specialist in CO2-metingen. Met een CO2-meting kijken we naar de CO2-concentratie, temperatuur, en luchtvochtigheid per ruimte. Op basis van deze gegevens ontvangt u na de CO2-meting een meetrapport met informatie, statistiek en advies met aanbevelingen.

Benieuwd naar de luchtkwaliteit van uw ruimte(s)? Neem contact op voor één of meerdere CO2-metingen bij u op locatie.

Li-Tech Inregelservice B.V.
T: +31 (0)70 – 4140928
E: info@litech.nl

Bronnenlijst:

[:]nl_NL